вівторок, 31 січня 2017 р.

«Ніколи Україні не забути цих юних душ нескорений політ»

"Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути.
І ту гарячу кров святу
Землі вкраїнській - не забути!"

В. Письменний

 Щороку ми вшановуємо пам’ять молодих героїв, що у 1918 році полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську народну республіку від більшовицьких загонів, які рвались до Києва. Їхній подвиг навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічним прагненням до волі і справедливості.
До цієї дати школа села Радомишль  організувала і провела історико-патріотичну годину «Ніколи Україні не забути цих юних душ нескорений політ». На заході були присутні бібліотекарі бібліотек -  філії с. Радомишль і с. Баківець. Захід був проведений педагогом - організатором Тетяною Мартинів та бібліотекарем школи Галиною Гірник з учнями школи.
Ведучі Дарина Вовтонюк та  Ілля Оксенюк  розповіли інформаційні повідомлення про історичні передумови бою під Крутами, проголошення ІV Універсалу Українською Центральною Радою та початок більшовицького перевороту в радянській Україні.
Вірші про пам'ять герої виконали учні школи Катерина Величко, Анастасія Ткачук, Маргарита Борейко, Артем Турик, Тетяна Лавренюк, Оксана Поліщук.
Глядачам випала нагода переглянути документальний фільм «На Аскольдовій могилі поховали їх».
Завершився захід вшануванням  хвилиною мовчання українських юнаків під Крутами та  виконанням учнями Державного Гімну України. 

В сільській бібліотеці для відвідувачів бібліотеки  створено перегляд літератури «Крути – трагедія і гордість України», на якому розміщена інформація присвячена пам’яті Героям , що своєю кров'ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі .

вівторок, 24 січня 2017 р.

День Соборності та Свободи України


        День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Мабуть, не випадково вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Отже, він мав стати днем подвійного всенародного свята – Незалежності й Соборності.
  Саме цій знаменній події присвячена виставка – міркування «Соборність України – основа державності»Матеріали, які представлені  на виставці  акцентують увагу на поглиблення  знаннь про історію виникнення свята Соборності України, сприяють виховуванню патріотичних  почуттів та повагу до державної атрибутики, викликають  інтерес до вивчення історії України.