суботу, 26 листопада 2016 р.

"ГОЛГОФА ГОЛОДУ"

Ти кажеш не було голодомору?
І не було голодного села?
А бачив ти в селі пусту комору,
З якої зерна вимели до тла?
Як навіть мариво виймали із печі
І забирали прямо із горшків.
Окрайці виривали з рук малечі,
із торбиночок нужденних стариків?
Ти кажеш, не було голодомору… 
                                                      Д. Білоус


Минуле століття пронеслось над Україною трьома голодоморами: 1921-1922, 1932-1933 та 1947 роки. Та найжахливіший за своїми масштабами став голодомор 1932-1933 років. Він ніс за собою не тільки фізичну смерть, а й духовну руїну, знищення здорової народної моралі, занепаду культури, рідної мови, традицій. Більшовицький режим вирішив голодом поставити волелюбний, нескорений український народ на коліна.
     25 листопада  в школі с. Радомишль була  проведена година пам'яті  "Голгофа голоду" приурочена  дню пам’яті жертв голодоморів, яку підготували бібліотекарі бібліотек – філій  сіл Баківці та Радомишль Ірина Оксенюк та Євгенія Барда. 
Факти про ті страшні роки бібліотекарі  взяли з книг «Голодомор геноцид українського народу 1932-1933 року» та Григорія Гуртового  «Голгофа голоду».  

        Ведучі  Настя Гись та Оксана Поліщук  пригадали  про одну з найтрагічніших сторінок в історії нашої держави - голодомор 1932-33 років, його причини та наслідки.  
          Учні місцевої школи  Олена Величко Володимир Семенюк, Артем Турик , Дарина  Вовтонюк  поезією  пригадали тодішні муки, страх та відчай,  вшанували всіх тих, хто загинув від голодоморів. 





Про страшні роки голодомору школярі дізнались із документального фільму "Голодомор 1932-1933 роки".

Картинки по запросу голодомор


На завершення всі присутні хвилиною мовчання та запаленням символічної свічки пам’яті вшанували мільйони жертв голодомору.





Немає коментарів:

Дописати коментар