понеділок, 7 листопада 2016 р.

«Мова — це глибина тисячоліть»

9 листопада наша країна відзначає надзвичайно важливе для нас свято — День української писемності та мови. Це свято було встановлено в 1997 році Указом Президента України Леоніда Кучми з метою відзначення важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства і спрямоване на підтримку рідної мови, її вивчення, розвиток і популяризацію та водночас демонстрацію її багатства та красоти.

Також, цього ж дня православна церква вшановує пам’ять святого Преподобного Нестора-Літописця, який був послідовником видатних творців слов’янської писемності Мефодія і Кирила, і якого називають основоположником письмової української мови.
Упродовж століть наш народ привчали до думки про «вторинність» української мови, ретельно приховуючи від українців їхню писемність, історію та культуру. Однак, не зважаючи на утиски і заборони українська мова вистояла та зберегла свою самобутність. Саме нею написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність і безсмертні шедеври І. Котляревського, Т. Шевченка, І. Франка, Л. Українки, М. Коцюбинського та ін. Саме вона є однією з найяскравіших ознак українського народу, яка формує національну самосвідомість, єдності, любов до Батьківщини й пошану до себе і оточуючих. Тож шануймо й оберігаймо нашу мову, адже це найбільший скарб українського народу!
  До дня української писемності та мови в бібліотеці – філії с.Радомишль  організовано тематичну викладку літератури «Мова — це глибина тисячоліть»

Немає коментарів:

Дописати коментар